210-060試験合格、210-060問題集、210-060試験トレーニング資料、210-060試験資料、210-060試験の受験者

Cisco CCNA Collaboration 認定は、音声、ビデオ、データ、およびモバイル アプリケーションの統合に伴い、コラボレーションおよびビデオに関するスキルを習得、向上を希望するネットワーク ビデオ エンジニア、IP テレフォニー エンジニア、および IP ネットワーク エンジニア向けの実務を意識したトレーニングおよび認定プログラムです。
あなたはまだCisco CCNA Collaboration 210-060試験合格を心配していますか?TestpassportのCisco CCNA Collaboration 210-060問題集はあなたの欲求を満足させます。私たちが今やっていることは保証の信じられないほどの形です。
弊社のCisco CCNA Collaboration 210-060試験トレーニング資料は私達受験生の最良の選択です。
弊社のCisco CCNA Collaboration 210-060練習問題集を大量な時間を節約させ、順調に試験に合格させることができます。
いつでも最新のCisco CCNA Collaboration 210-060試験資料を持っていることを保証します。

Implementing Cisco Collaboration Devices

試験番号:210-060 CICD
関連資格:CCNA Collaboration
試験時間:75 分 (55 – 65 問)
試験言語:英語
試験登録:Pearson VUE

Cisco CCNA Collaboration 210-060試験では、シスコ ユニファイド コミュニケーション(UC)ソリューションに関する受験者の知識をテストします。

Cisco CCNA Collaboration 210-060試験の受験者は、管理者インターフェイスおよびエンド ユーザ インターフェイス、テレフォニー機能およびモビリティ機能、Cisco UC ソリューションの保守に関する知識を問われます。

弊社のCisco CCNA Collaboration 210-060試験教材を購入したら、あなたは一年間の無料アップデートサービスを取得しました。
弊社のCisco CCNA Collaboration 210-060勉強資料が変わる限り、すぐに更新して差し上げます。あなたのニーズをよく知っていていますから、あなたに210-060試験に合格する自信を与えます。
実際には、通過率が非常に低いことです。あなただけの模擬試験を行うために弊社のCisco CCNA Collaboration 210-060問題集を取得する必要があり、あなたは成功に210-060試験に合格することができます。

次に、Cisco CCNA Collaboration 210-060試験の一般的な出題内容を示します。 ただし、試験によっては、ここに示されていない関連分野も出題される場合があります。 Cisco CCNA Collaboration 210-060試験内容をより適切に反映させ、明確にするために、次のガイドラインは事前の通告なく変更されることがあります。

16% 1.0 シスコ ユニファイド コミュニケーションソリューションの特性についての説明
24% 2.0 エンド ユーザと関連デバイスのプロビジョニング
26% 3.0 ボイス メッセージングおよびプレゼンスの設定
10% 4.0 シスコ ユニファイド コミュニケーションシステムの保守
24% 5.0 エンド ユーザ サポートの提供

将来あなたはCCNA Collaboration 210-060参考書でより広い道が行くことができ、情報技術の領域で効率的に仕事することもできます。
もし、CCNA Collaboration 210-060試験に関連する知識をより多く知りたいなら、それもあなたの望みを満たすことができます。
弊社のCCNA Collaboration 210-060勉強材料はIT認定試験の準備に使用することができるだけでなく、自分のスキルを向上させるためのツールとして使えることもできます。
CCNA Collaboration 210-060無料サンプルをご参照ください

1.Which four actions can be selected with the Bulk Administration Tool in Cisco Unity Connection? (Choose four.)
A. Create
B. Modify
C. Migrate
D. Update
E. Delete
F. Export
G. Purge
H. Manage
Answer: A,D,E,F

2.Users report that no phone numbers are listed in the corporate directory, but the employee names are listed. Which option must be verified in Cisco Unified Communications Manager Administration to display the directory numbers?
A. The primary extension is configured.
B. The user’s phones are listed as a controlled device.
C. Users are associated with their directory number.
D. The telephone number field has been filled in appropriately.
Answer: D

3.An end user is running Cisco Jabber on the desktop. Which two icons must be selected to make a video call? (Choose two.)
A. Contacts icon
B. phone icon
C. person icon
D. message icon
E. web video conferencing icon
Answer: A,B

4.An engineer wants to ensure that Cisco Jabber clients can communicate with instant messaging clients who are not registered to the same Jabber cluster. Which technology meets this requirement?
A. intercluster trunk
B. federation
C. SIP trunk
D. PRI
Answer: B

5.A network engineer must set up an end-user account for a SIP device to use for authentication. Which end-user information is used for SIP authentication?
A. account ID
B. password
C. PIN
D. digest credentials
Answer: D

6.Which scenario allows user A in partition X to call user B in Cisco Unified Communications Manager?
A. User B in partition X is not assigned to any CSS.
B. User B in partition Y assigns both partitions to CSS-X.
C. User B is not assigned to any partition or CSS.
D. User B is assigned to partition Y and assigns to CSS-X.
Answer: B

7.Which two items must first be configured before users can be added into Unity Connection via the Bulk Administration Tool? (Choose two.)
A. partitions
B. classes of service
C. search spaces
D. user templates
E. schedules
Answer: B,D

8.Which Cisco Unified Communications Manager plug in allows administrators to proactively monitor the overall health of their Cisco cluster?
A. RTMT
B. Cisco AXL Toolkit
C. Cisco CTL Client
D. Cisco JTAPI
E. Cisco TAPS
Answer: A

9.What is the interface type that you should use to connect a PSTN analog line to the VoIP network?
A. FXS
B. FXO
C. E and M
D. Serial
Answer: B

10.Which four fields must an administrator complete to create a new user in Cisco Unity Connection? (Choose four.)
A. Alias
B. User type
C. Extension
D. Corporate email address
E. First name
F. Last name
G. Employee ID
H. Template
Answer: A,B,C,H

11.An engineer receives a service ticket because a user cannot log into Cisco Unified CM User Options. Where can the engineer verify that the user account is active?
A. LDAP System Configuration
B. LDAP Directory
C. End User Configuration
D. LDAP Authentication
E. Route Plan Report
Answer: C

12.Which Cisco Unified CME GUI menu option is used to navigate to the screen used to add or change a user name or password using the Cisco Unified CME GUI interface?
A. Administration > Update System Info
B. Configure > System Parameters
C. Configure > Phones
D. Configure > Extensions
Answer: C

13.What is the maximum number of digits that an ephone PIN can have to allow after-hour exempt calling privileges?
A. 4
B. 6
C. 7
D. 8
E. 9
Answer: D

14.Which Cisco Unified Communications Manager system report shows high and low call volume patterns?
A. CAR report
B. QoS by Gateway
C. QoS by call types
D. Traffic summary
E. Traffic summary by extension
Answer: D

15.An end user has an 7945 IP phone, but is unable to launch any of the IP phone applications. A network engineer has confirmed that the device is subscribed to the appropriate applications in Cisco Unified Communications Manager.
How should the engineer instruct the user to launch the IP phone applications?
A. Select the “?” button on the IP phone.
B. Select the globe button on the IP phone.
C. Select Settings > User Preferences.
D. Select Settings > Device Configuration.
Answer: B

16.A voice engineer is moving an IP phone from one secure Cisco Unified Communications Manager cluster to another. The phones are not registering to the new cluster. Which task resolves this issue?
A. reset the phones
B. restart the phones
C. delete the CTL file from each phone manually
D. use the Bulk Administration Tool to import the phones
Answer: C